Kominek służy nie tylko jako źródło ciepła, ale stanowi również element dekoracyjny wnętrza, ponieważ dodaje uroku każdemu pomieszczeniu. Dla zapewnienia efektywnego ogrzewania i estetycznego wyglądu paleniska niezwykle ważne jest właściwe dobranie drewna. Istnieje kilka istotnych aspektów, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniego drewna do kominka. Mowa tutaj nie tylko o rodzaju drzewa, ale także o konieczności jego sezonowania. Jak więc wybrać najlepsze drewno do kominka?
Jakie jest najlepsze drewno do kominka?
Wybierając drewno do kominka, jednym z najistotniejszych kryteriów jest jego rodzaj. Gatunki twarde i suche, takie jak dąb, buk, grab, jesion, brzoza czy olcha, charakteryzują się wysoką wartością opałową. Z tego też względu, jeśli chodzi o rodzime drzewa, to właśnie te powinny być najczęściej wybierane do kominka. Te rodzaje drewna palą się wolno i równomiernie, co gwarantuje efektywne i długotrwałe ogrzewanie. Drewno drzew liściastych jest więc kaloryczne i stanowi bardzo dobry wybór jako opał.
Warto również wziąć pod uwagę to, czy palić drewnem iglastym, czy liściastym. Z reguły zaleca się stosowanie kawałków drewna z drzew liściastych, ponieważ palą się ono równomiernie i generując więcej ciepła niż drewno z drzew iglastych, a jednocześnie nie tworzy nadmiernej ilości dymu. Drewno sosnowe czy świerkowe zawiera dużo żywicy, która podczas spalania „strzela” w charakterystyczny sposób. Może to być niebezpieczny, w szczególności, gdy drzwiczki kominka będą otwarte, ponieważ może dojść do pożaru. Poza tym drewno kominkowe tego typu może powodować powstawanie trudnych do usunięcia plam w palenisku. Drewno z drzew iglastych produkuje również znacznie więcej dymu, a emisja substancji smolistych i sadzy może prowadzić do osadzania się ich w przewodzie kominowym.
Dlaczego drewno kominkowe powinno być suche?
Warto zadbać o to, aby drewno kominkowe przeznaczone do palenia było dobrze wysuszone, a jego wilgotność nie przekraczała 20-25%. Jest to ważne, gdyż ilość generowanego ciepła z drewna zależy w dużej mierze od tego, ile zawiera ono w sobie wody. Spalanie wilgotnego drewna wymaga przeznaczenia więcej energii na odparowanie wody, co oznacza, że mniej ciepła trafia do otoczenia. Dodatkowo, drewno o wyższej wilgotności generuje więcej dymu, a to natomiast sprzyja osadzaniu się sadzy i substancji smolistych na ściankach kominka i w przewodach kominowych, które mogą skracać ich żywotność.
Czy należy sezonować drewno kominkowe?
Najlepsze drewno do palenia w kominku charakteryzuje się niską zawartością wody. Taki efekt można osiągnąć poprzez odpowiednie przechowywanie drewna opałowego przez co najmniej rok w miejscu osłoniętym przed deszczem i z dobrą cyrkulacją powietrza. Drewno powinno być wcześniej porąbane na mniejsze kawałki, aby szybciej schło, a po zakończeniu sezonowania było gotowe do użycia. Po około dwóch latach przechowywania wilgotność drewna może spaść do około 15%. Dla porównania zaraz po ścięciu jego wilgotność waha się na poziomie 50-70 procent, w zależności od gatunku i pory roku, w którym było wycinane.
Drewno ścinane zimą ma niższą zawartość wody. Proces sezonowania i przygotowania drewna kominkowego może trwać od roku do nawet trzech lat. Jeśli jego wilgotność będzie na poziomie 15-20 procent, to jego wartość opałową będzie wynosić około 4 kWh/kg. Z kolei świeżo ścięte drewno, które ma wilgotność 50-60% ma wartość opałową około 2 kWh/kg. Różnica jest zatem ogromna i realnie przekłada się na wyższe koszty ogrzewania.
Jakie drewno drzew liściastych jest najlepsze do kominka?
Grab jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów drewna liściastego, choć zwykle należy do najdroższych, jakie są na rynku. Jest to gatunek, który ma wysoką wartość opałową, charakteryzuje się dużą twardością i długo się pali. Dzięki temu generuje więcej ciepła, ale nie tworzy przy tym jednocześnie dużego płomienia. Do drogich drzew do kominka zaliczyć można także buk, jesion i dąb, które, podobnie jak grab, są uznawane za jedne z najbardziej efektywnych gatunków twardego drewna na opał.
Jakie drewno do kominka jest najlepsze pod względem zapachu?
Szczególnie często wybierany pod tym względem jest dąb, ponieważ wydziela on bardzo przyjemny zapach podczas spalania. Podobnie jest zresztą z drewnem drzew owocowych. Chętnie wybierana jest grusza, jabłoń, czy wiśnia, które podczas palenia emitują do pomieszczenia słodki zapach i mają jednocześnie dobrą kaloryczność. Poza tym wybiera się je także do wędzenia potraw, ponieważ nadają im wyjątkowych aromat i smak. Z reguły nie wybiera się natomiast olchy, ponieważ jako drewno opałowe ma średnią wartość kaloryczną, a w szczególności, gdy nie jest dobrze wysuszona.